Studena strava...schudneme viac ?

30. dubna 2010 v 22:19 |  *RADY A TIPY*
Žiadne teplé obedy?! Naše mamy by asi pozdvihli odbočím, ale vo svete je surová strava v posledných rokoch vyslovene módna záležitosť. Ešte než sa rozhodnete stať sa vitariánkou, prečítajte si, či tento spôsob stravovania dokážete zosúladiť so svojím životným štýlom.
Vitariáni nejedia pokrmy pripravované tepelnou úpravou (nad 45 stupňov Celzia). Na tanieri sa im najčastejšie objavuje ovocie, zelenina, semienka, klíčky, sushi, morské riasy, orechy, olivy, či olivový olej. Povolené je sušenie potravín a naopak, zakázaný je rafinovaný cukor ako aj geneticky modifikované jedlá.
Pýtate sa na dôvod, prečo sa toľko ľudí rozhodne dobrovoľne sa vzdať poctivých teplých obedov? Hovorí manažérka Katka (29), ktorá je vitariánkou už druhý rok: "U mňa to prišlo tak nejako prirodzene, vždy som skôr inklinovala k stredomorskej alebo japonskej kuchyni, než k tej našej. Môžem povedať, že sa cítim plnšia energie a zmena sa odrazila aj na zdraví. Nebola som prechladnutá nepamätám kedy!"

Aj Katarína ale zdôrazňuje, že pri prechode na surovú stravu je dôležitá dobrá informovanosť: "Mám načítaných kopec knižiek, takže už sa ako-tak orientujem, čo áno a čo nie. Inak je to pomerne drastická zmena pre niekoho, kto bol celý život naučený na varenie. Vitariáni si musia oveľa prísnejšie kontrolovať prísun potrebných živín. Netreba nič zanedbať, niekedy až vyšetrenie krvného obrazu odhalí, čo všetko sa telu nedostáva."
Plusy
Vitariáni zastávajú názor, že varená strava je pre telo naproti surovej jedovatejšia a sčasti majú pravdu. Varením sa skutočne znehodnocujú živiny v potravinách. Pri vyšších teplotách dochádza k ničeniu enzýmov a vitamínov.
Pri pasterizácii sa znižuje možnosť využitia aminokyselín. Vyprážaním, grilovaním čí údením sa rýchlejšie tvoria karcinogénne a mutagénne látky, ktoré pri dlhodobom ukladaní sa v tele vyvolávajú zdravotné problémy. Varením sa tiež menia prirodzené chuťové vlastnosti jedla, čo pri konečnej úprave vedie k zbytočne veľkej spotrebe soli, cukru, octu či oleja.
S vitariánstvom ide ruka v ruke aj úbytok na váhe. Chudnutie je však len akýsi "vedľajší produkt" celkovej detoxikácie tela po prechode na surovú stravu. Inak platia rovnaké pravidlá ako pri ktoromkoľvek stravovacom režime - príjem energie by nemal prevýšiť jej výdaj. Nemyslite si, že vitarián sa nemôže prejesť!
Mínusy? Áno, sú
Keby ste sa rozhodli pre vitariánstvo zo dňa na deň, tráviaci systém množstvo surovej stravy zaskočí a bude mať problémy spracovať ho. Treba tiež počítať so zvýšeným rizikom kontaminácie surových potravín. V prípade jedál rastlinného pôvodu ide hlavne o plesne. Odporcovia surovej stravy argumentujú aj nebezpečenstvom výživového deficitu. Vitariánom najčastejšie hrozí nedostatočný prísun vápnika, železa a vitamínu B12.
A čo peniaze?
I keď surová strava šetrí čas i energiu, o finančnej stránke to povedať nemožno. Pokiaľ nemáte menšiu farmu alebo aspoň rozľahlú záhradu, musíte sa spoliehať na ponuku BIO predajní, ktorá je síce dnes širšia ako v minulosti, ale ceny sú stále poznateľne vyššie ako keby ste sa vybrali na nákup do klasického supermarketu.
Skúsite to so surovou stravou tiež? Dietológovia radia miernejšiu verziu pre začiatočníkov  - vyváženú stravu, kde je pomer medzi vareným a surovým jedlom 1:4.
Vitariánstvo sa v žiadnom prípade neodporúča dievčatám v puberte. Vtedy hrozí riziko, že by mohlo viesť k prepuknutiu niektorej z porúch príjmu potravy.

24
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Len KLIK, ze ste tu boli ;)

KLIK

Komentáře

1 Lucy Lucy | Web | 30. dubna 2010 v 22:26 | Reagovat

Máš veľmi nádherný blog. Moc chválim :* :) ;) :P

2 ana-obsession ana-obsession | E-mail | Web | 30. dubna 2010 v 22:40 | Reagovat

Dakujem Lucy ;)

3 nkl nkl | 24. května 2012 v 13:20 | Reagovat

vitariánstvo je tiež dobrá vec, ale nie je to spôsob ako sa stať extrémne chudou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama