Prejedate sa ? Vieme preco !

30. dubna 2010 v 21:53 |  *RADY A TIPY*
Nie je to len jedlo, ktoré nás robí tučnými! Druhotnými vinníkmi sú naše kuchyne a všetko, čo v nich nájdete. Taniere, farba na stenách a dokonca aj žiarovka v lustri majú podiel na tom, koľko vážime.
Širokánske taniere
"Koľko ti naložím?". "Za plný tanier, prosím ťa!". Typický kuchynský dialóg. Podľa americkej autorky knihy o veľkosti porcií, Lisy Young, sa však priemer jedálenských tanierov za ostaných 40 rokov rozrástol do šírky. O celých 25 percent!
Ak máte vo výbave širokánske taniere, odborníci na výživu odporúčajú oklamať zrak rozľahlou zeleninovou oblohou. Do budúcnosti problém vyriešite jednoducho tak, že kúpite menšie taniere. Pomôžu tiež viacfarebné taniere s celoplošným vzorom, ktoré tak vyzerajú "plnšie".
Ohnivé steny
Na farbe maľovky tiež záleží. Podľa teórie farieb má každý odtieň špecifický psychologický efekt. Počítajú s tým aj veľké fast foodové reťazce, ktoré svoje interiéry často ladia do teplých červených tónov, kým predajne so zdravou výživou preferujú harmonickú zelenú.
Ak často bojujete s chuťou prejesť sa, vystríhajte sa v kuchyni žltej, tehlovočervenej a oranžovej. Naopak, studené odtiene modrej či sivej udržia chute na uzde. Údajne je to spôsobené aj tým, že spomínané odtiene evokujú niečo nejedlé a otrávené.
Priveľa svetla
Iste ste si všimli, že v presvietených nákupných centrách prevažuje zóna "food court" s rýchlym občerstvením nad "serióznymi" reštauráciami. V chaotickej, rýchlej atmosfére vyhľadávame aj rýchle formy stravovania.
Vedci zistili, že silnejšie osvetlené interiéry zvyšujú v tele hladinu stresu, preto nám tak chutí. Pri varení samozrejme potrebujete vidieť všetko, no pri konzumovaní je lepšie stlmiť svetlo. V intímnejšej atmosfére sa najete pokojnejšie a pomalšie.
Zlá priestorová stratégia
Štúdie ukazujú, že pri rozptyľovaní počas jedenia telo ľahšie prehliadne signál sýtosti, vysielaný z mozgu. Preložené do ľudskej reči: ak máte vo zvyku chrúmať obed nad otvoreným časopisom, zjete toho o 15 percent viac.
Rizikový je tiež neporiadok na doskách kuchynských liniek. Snažte sa tento priestor udržiavať čistý a všetky letáky či dózy so sušienkami odložte do úložných priestorov, ktoré nebudú v úrovni pása. Verte či nie, aj takéto zdanlivo triviálne opatrenie vám pomôže ušetriť prijaté kalórie.

16

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama