Jete vela ovocia a cudujete sa preco priberate ?

30. dubna 2010 v 21:52 |  *RADY A TIPY*
Že je superzdravé, vieme všetky. Ale pozor, dámy! Niektoré druhy sú aj superkalorické! Určite neplatí, že ovocím sa môžeme napchávať od rána až do večera. Dajte si svojich päť porcií a zvyšok radšej odložte na zajtra. Inak budete nepríjemne prekvapená, že ručička na váhe poskočí smerom hore, a to aj z potravín, aké odporúča azda každý diétny rozvrh.
Je síce ťažšie prejesť sa ovocím ako napríklad sladkosťami, ale dá sa to. Keď telo zásobíte príliš veľkým príjmom kalórií, začne ich ukladať bez ohľadu na ich pôvod. A ovocie bohužiaľ v tomto smere nie je žiadnou výnimkou.
Kde je pes zakopaný?
Ako to, že sa zaokrúhľujeme z jedál, ktoré sú nabité vitamínmi, enzýmami, obsahujú vlákninu, veľa vody a takmer nijaký tuk? Odpoveďou je fruktóza, čiže ovocný cukor. Ten nám síce dodá rýchlu energiu, ale ak to preženiete s dávkou, odrazí sa to aj trávení a na váhe. Problém tiež predstavuje kolísanie krvného cukru, ku ktorému vedie priveľa ovocia zjedeného naraz. Toto vyvoláva neslávne známe pocity vlčieho hladu.
Najnevhodnejšie je konzumovať ovocie v neskorých večerných hodinách alebo tesne pred hlavným chodom. Ak tučné jedlo začnete tráviť v momente, kedy je už hladina inzulínu zvýšená, priberiete až nepríjemne ľahko.

Ovocie či ovocné?
Ak si môžete vybrať, preferujte čerstvé kúsky sezónneho ovocia. To kompótové je v sladkom náleve a kvôli tepelnej úprave je ochudobnené o väčšinu prospešných látok. Dobre to vidieť trebárs na ananáse. Je síce pravda, že obsahuje enzým, ktorý napomáha metabolizovaniu tukov v tele, lenže v konzervovanom ananáse by ste tento enzým hľadali zbytočne.
Zradné sú stopercentné ovocné šťavy. V koncentrovanej podobe škodia zubnej sklovine, chýba im vláknina zo šupky a pretože v tekutej podobe prejde ovocie trávením rýchlejšie. Vypite veľký pohár šťavy a  pol hodinu už ani nebudete vedieť, že ste na dúšok "zhltli" množstvo kalórií, ktoré by stačilo na ľahší obed. 
Sušené trošku, kandizované radšej nie
Tabu by malo byť ovocie upravené kandizovaním, aké sa najčastejšie pridáva do pečených dezertov. Po živinách v ňom nie je ani stopy a už bez tak sladká chuť je obohatená o ďalší cukor. Namiesto kandizovaného si môžete na desiatu či olovrant dopriať za hrsť sušeného ovocia. Má síce kvôli nízkemu obsahu vody niekoľkonásobne vyššiu kalorickú hodnotu, ale v malých množstvách neuškodí.
Sladké, sladšie, najsladšie
Strážite si líniu? Potom je lepšie uprednostňovať druhy s nižším podielom ovocného cukru. Vhodné sú citrusové plody, marhule, slivky, kiwi či jablká. Naopak, na banánoch, mangu či hrozne radšej šetrite a doprajte si ich namiesto dezertu.
Tip: Viete, ako vlastne vyzerá jedna porcia ovocia? Orientačne sa za ňu považuje jeden stredne veľký kúsok čerstvého ovocia, 1,5 dl ovocnej šťavy alebo pol pohára ovocného smoothie.

15

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Len KLIK, ze ste tu boli ;)

KLIK

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama