Chudneme s mrkvou...

30. dubna 2010 v 21:46 |  *DIETS*
Cítite sa akosi zaspato? Trávenie štrajkuje a oblečenie je tesnejšie ako inokedy? Zoberte si na pomoc zeleninu, ktorá je lacná, chutná, zdravá a v kuchyni neuveriteľne pestré využitie. Reč je, samozrejme, o mrkve.
Mrkvová diéta patrí k tým prísnejším, preto je dôležité upozorniť hneď na začiatku, že ju možno držať len krátkodobo. Ideálne tri dni. Za ten čas sa organizmus prebudí, naštartuje sa proces detoxikácie a doplnia zásoby vitamínov.
Niečo o mrkve
Mrkva je známa svojou sladkou chuťou. Ide o vynikajúci zdroj beta-karoténu. Ten sa v tele premieňa na vitamín A, kde pomáha chrániť zrak (prevencia proti šeroslepote), sliznice a vnútorné orgány pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Okrem áčka mrkva obsahuje aj vitamíny B, C a E, minerály a stopové prvky ako vápnik, draslík, horčík či železo.

Najlepšia je varená
Na rozdiel od iných druhov zeleniny, mrkva je lepšia varená ako surová. Po tepelnej úprave sa skrz hrubé bunkové steny mrkvy uvoľní viac betakaroténu. Po zásoby mrkvy je najlepšie ísť do vlastnej záhradky alebo ju kúpiť v bio-obchode.  Pri čistení každý kus dôkladne orežte a oškrabte, aby ste nepojedli spolu s mrkvou aj jedovaté pesticídy.
Ako diétovať s mrkvou?
Ortodoxná forma mrkvovej diéty povoľuje len mrkvu, prípadne inú podobnú zeleninu. Je jasné, že po pár dňoch (možno už hodinách) by vám šiel takýto stravovací režim hore krkom. Navyše prudkým znížením kalorického príjmu a odopieraním pestrej stravy riskujete zvýšenú únavu, zhoršenie stavu pleti, bolesti brucha a zažívacie ťažkosti ako zápchy alebo hnačky. Preto odporúčame vyskúšať prijateľnejší variant, v ktorom sú okrem mrkvy povolené v menšom množstve aj celozrnné a mliečne výrobky, zelenina ovocie a chudé mäso.
Vzorový jedálny lístok:
Raňajky:
Pohár čerstvo zmixovanej mrkvovej šťavy alebo mrkvový šalát z varenej a roztlačenej mrkvy zmiešanej s trochou medu a škorice.
Obed:
Namiesto klasickej polievky si môžete pomocou kuchynského robota pripraviť mrkvové pyré a dochutiť čerstvými bylinkami. Chutným druhým chodom budú zemiakovo-mrkvové placky. Dostatočne nasýtia a ak máte teflónovú panvicu, nebudú sa zbytočne kúpať v oleji.
Večera:
Hovädzie mäso s pikantnou mrkvovou omáčkou (dusená mrkva, paprika a cibuľka dochutená octom a bylinkami).
Náš tip: Ako dezert, ktorý vás osvieži uprostred leta stačí postrúhať trochu mrkvy s jablkami, pridať šťavu z citróna a lyžičku medu. Je to sladké, chutné a veľmi ľahko stráviteľné.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Len KLIK, ze ste tu boli ;)

KLIK

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama